wykład dr Beaty Pióreckiej pt. Pułapki oceny składu ciała organizmu człowieka

22.02.2021
Dnia 22.02. br dla naszej szkoły odbył się on- line wykład dr Beaty Pióreckiej pt. "Pułapki oceny składu ciała organizmu człowieka".  Dotyczył prawidłowego odżywiania się i najważniejszego składu w naszym ciele. Omawiane były  rodzaje tkanki tłuszczowej, które odpowiadają za wytwarzanie ciepła w naszym organizmie, gromadzenie energii, uwalnianie wolnych kwasów. Przedstawiona została definicja otyłości według prof Jana Tatonia. Zobaczyliśmy również prawidłową zawartość tłusz

Dnia 22.02. br dla naszej szkoły odbył się on- line wykład dr Beaty Pióreckiej pt. "Pułapki oceny składu ciała organizmu człowieka".  Dotyczył prawidłowego odżywiania się i najważniejszego składu w naszym ciele.

Omawiane były  rodzaje tkanki tłuszczowej, które odpowiadają za wytwarzanie ciepła w naszym organizmie, gromadzenie energii, uwalnianie wolnych kwasów. Przedstawiona została definicja otyłości według prof Jana Tatonia.

Zobaczyliśmy również prawidłową zawartość tłuszczu w organizmie mężczyzn i kobiet:

A)Mężczyźni (9-18%)

B)Kobiety (14-28%) 

Powyżej 30 można podejrzewać otyłość lub inne choroby z tym związane.

Wspomniany został także wskaźnik BMI (Body Mass Index) czyli wskaźnik masy ciała. Nie może być on stosowany u dzieci, osób niepełnosprawnych, sportowców.

Warto pamiętać również to, że skład naszego ciała zmienia się wraz z wiekiem. Dla kobiet w ciąży wskaźnik ten nie ma znaczenia.

Porównana też była częstotliwość wybranych chorób w badaniach WOBASZ I i WOBASZ II. Po 10 latach częstotliwość ta wzrastała.

 Przedstawiona została Regulacja Masy Ciała:1 prawo termodynamiki. Wartość pokarmu powinna pokrywać nasze wydatki energetyczne.

Ukazane zostały dokrewne produkty tkanek tłuszczowych.

Pokazane było także pod wpływem czego pozostaje metabolizm tkanki tłuszczowej. Są to: czynniki hormonalne ,stan odżywiania (głodówka, spożycie pokarmu),wysiłek fizyczny, a także stres.

Poruszone było  badanie absorpcjometrii promieniowania X o dwóch energiach. Wykorzystywane  jest w nim zjawisko osłabienia wiązki jonizującego promieniowania, która przechodzi przez tkanki ludzkiego organizmu. Badanie to jest łatwe do przeprowadzenia, napromieniowanie osób badanych jest minimalne. Ograniczeniem jest koszt za to urządzenie.

Wspomniana była również interpretacja wyników, która wskazuje na otyłość brzuszną, wisceralną i centralną.

WHR > 0,9 dla mężczyzn

WHR > 0,8 dla kobiet 

Wskaźnik WHtR (Waist to Height Ratio),jeśli będzie równy 0,5 to oznacza to otyłość centralną.

Przedstawione były także żywność oraz jej składniki które mają działanie przeciwzapalne: czosnek, chleb (błonnik),marchew (karotenoidy),ryby (kwasy omega- 3),przyprawy, flawonoidy, zielona herbata, imbir oraz magnez.

Wykład zakończył się ukazaniem piramidy zdrowego żywienia i stylu życia dzieci i młodzieży (4-18 lat).Zaznaczone były na niej warzywa, owoce i woda.

Mogliśmy zauważyć ostatecznie zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.

Pamiętajmy, żeby pić co najmniej 6 szklanek wody dziennie do posiłku i między posiłkami. Dużo wody potrzebujemy również przy ćwiczeniach fizycznych w miejscu gdzie mamy wyższą bądź niższą temperaturę i mniejszą wilgotność.

mgr Daniel Gorczyński


Logotypy funduszy UE

„Cyfrowy Powiat Bocheński” - E-administracja w Powiecie Bocheńskim.

Używamy plików cookies w celu optymalnej obsługi Państwa wizyty na naszej stronie. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.