18 listopada 2024 roku uczniowie klasy 1L uczestniczyli w warsztatach zawodoznawczych,
nt.„Czy można nas oszukać? Zmysły na straży oceny jakości produktów”.
Spotkanie zorganizowali pracownicy Laboratorium Analiz Sensorycznych Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie: mgr inż. Anna Jędraczka, dr inż. Paweł Turek oraz dr inż. Jerzy Szakiel.
Przed młodzieżą postawiono nie lada wyzwanie:
- po pierwsze – zaznaczenia w każdej próbce soku owocowego swego odczucia co do smaku,
- po drugie – rozpoznania zapachów, określenia ich nazw lub skojarzeń,
- po trzecie - uporządkowania marek według preferencji oraz napojów według preferencji.
Nie zabrakło także pierwiastka naukowego. Uczniowie dowiedzieli się co to jest: efekt HALO i efekt KONTRASTU, Upsizing i Downsizing, anosmia i ageuzja.
Na poniższych zdjęciach uczniowie dokonywali oceny sensorycznej produktów żywnościowych różnych producentów, łącząc przyjemne z pożytecznym.
Agnieszka Buś-Bidas
nauczyciel przedmiotów logistycznych
„Cyfrowy Powiat Bocheński” - E-administracja w Powiecie Bocheńskim.
Używamy plików cookies w celu optymalnej obsługi Państwa wizyty na naszej stronie. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.